söndag 20 juni 2010

Mmmmaränger


Fick en så gullig bok av min jobbarkompis "Sötsaker från Haga". I den hittade jag bland mycket annat smarrigt ett recept på maränger. Man skulle ha 17 äggvitor (jag tog tre), vispa dem hårt och sen vända i socker. Det är ju inget nytt, det är så man brukar göra maränger, men boken tipsade om att man kunde smälta blockchoklad och sen ta en sked och doppa i som man sen gjorde fina mönster i marängerna med. Och det var jag förstås tvungen att pröva.
Mina mönster blev inte lika vackra som bokens, och marängerna inte lika vita. Men jag lovar att mina smakade minst lika bra! Det här blir en klassiker i mitt bak (fast ikväll bakar jag "Daniels kaka" som jag varierar med ingefära och vit choklad. Här är grundreceptet:
200 gr smör
5 dl socker (jag brukar ta 4. eller variera med råsocker)
12 dl havregryn (jag vet - det är mycket, men man kan göra halv sats också)
4 msk vetemjöl
6 msk ljus sirap
4 msk grädde
russin (som jag varierar med choklad, ingefära, vit choklad eller vad jag nu känner för. Man kan utesluta dem helt också)

Smält smöret. Blandra ihop det torra. Häll i smör, grädde och sirap (sen chokladen, annars smälter den)
Bred ut i långpanna (på bakplåtspapper, halv långpanna till halv sats)
In i ugnen, 200 grader i 15 minuter. Skär upp i bitar innan den kallnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar